Ce reprezintă numărul de reproducție R al coronavirusului

Ce reprezintă numărul de reproducție R al coronavirusului post thumbnail
0 Comments

R reprezintă indicele de reproducție care arată măsura în care virusul se răspândește în societate la un anumit moment. Un indice de reproducție peste 1 indică o creștere a numărului de cazuri în următoarele 7-14 zile. Acest indice e proporțional cu numărul de contacți (reflectat de mobilitate) și cu probabilitatea de transmisie la fiecare contact (scăzută când se poartă mască și se respectă măsurile de distanțare și de igienă). De asemenea, acest indice e proporțional cu proporția susceptibilă (non-imună) a populației, care în Europa de Est e încă mult peste 90%. Începând cu 1 iunie, toate țările din această zonă, cu excepția Ungariei, prezintă indici peste 1. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

În prezent,valoarea în România a lui R = 0.98.

Pentru calcularea indicelui R sunt necesare durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți.

Proiecțiile pentru următoarele două luni în România au fost făcute folosind potențiale scenarii de transmisibilitate.

Studiul este realizat de statisticianul Valentin Pârvu și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie.

Numărul de reproducție R pe județe:

https://www.graphs.ro/covid_r_ann_judete.php

Categories: