28 iulie – Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

28 iulie – Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei post thumbnail
0 Comments

Ziua de 28 iulie este cunoscută, în lumea medicală, ca fiind Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Acest eveniment a fost conceput pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, se arată pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int

Data de 28 iulie a fost aleasă în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B. Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2008 de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH).

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Un viitor fără hepatită este realizabil printr-un efort unit, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un apel către toate ţările să conlucreze pentru a elimina hepatita virală ca ameninţare la adresa sănătăţii publice.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale. Tema prin care se marchează în 2020 această zi este ”Un viitor fără hepatită” (”Hepatitis-free future”), cu un accent deosebit pus pe prevenirea hepatitei B în rândul mamelor şi nou-născuţilor, cât și menţinerea serviciilor esenţiale de prevenire şi îngrijire în ceea ce priveşte hepatita în timpul pandemiei de COVID-19 (serviciile de prevenire şi îngrijire – cum ar fi imunizarea sugarului, tratamentul continuu al hepatitei cronice B – fiind esenţiale chiar şi pe durata pandemiei).

Ultima actualizare la

Categories: