Virusul West Nile PDF Imprimare E-mail
Scris de Administrator   
  comunicat_24.11.2009_-_ah1n1.jpgInfectarea cu virusul West Nile se produce prin intepatura de tantar si nu se transmite de la om la om. In 1996, tara noastra a avut de infruntat prima epidemie cu
virusul West Nile. Atunci au fost semnalate aproape 300 de cazuri de imbolnaviri ale sistemului nervos central.
  Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida şi se înscrie în acelaşi grup filogenetic al flavivirusurilor cu virusurile encefalitei, un complex de virusuri care se găseşte atât în regiunile tropicale, cât şi în acelea temperate.
  Virusul afectează în primul rând  păsările, dar poate infecta şi oamenii, caii, câinii, liliecii, maimuţele, veveriţele sau şoarecii de casă. La om, virusul se transmite prin înţepătura unei specii de ţânţar. În 90% dintre cazuri, infecţiile cu virusul West Nile la oameni sunt asimptomatice.
  Manifestari clinice
:
  Manifestările care apar în urma infectării cu virus West Nile sunt de trei tipuri:

  A.  In cele mai multe dintre cazuri simptomele lipsesc;

  B.  In 20% dintre cazuri manifestările sunt uşoare, apar între 2 şi 8 zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare.

  C.  Al treilea caz este cel mai grav şi constă în encefalită sau meningită cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui(membrana care "îmbracă" creierul) şi a lichidului cefalorahidian.
  Simptomele predominante sunt: febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înţepenit, dezorientare, comă, tremuraturi, convulsii, vedere slabă, amorţeală a degetelor, paralizie. Aceste simptome pot să apară între 3 şi 14 zile de la intepatura infectanta a tantarului.
Diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile se poate stabili în urma unei puncţii lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară  în 7-10 zile, deşi starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni. Până în prezent nu a fost produs un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.
  Prevenirea infectiei cu virusul West Nile

  Cei mai expuşi la infectarea cu virus sunt bătrânii.
Pentru a preveni infectarea cu virusul West Nile, trebuie să ţinem cont de următoarele măsuri de precauţie:
  - evitarea expunerii la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.

  - utilizarea de substanţe chimice care alungă ţânţarii.

  - impiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă prin instalarea de plase la geamuri
.
  - desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, din subsolul cladirilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută.

  - efectuarea desinsectiei in zonele locuite
.

 

 Vedeti aici documentul oficial>>

Ultima actualizare ( Miercuri, 21 Septembrie 2016 )
 

Ziua Mondiala a Sanatatii

comunicat_23.11.2009_-_ah1n1.jpgIn fiecare an, pe data de 7 aprilie cand este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii lanseaza spre dezbatere institutiilor specializate si societatii civile in ansamblul ei cate o tema considerata majora pentru sanatatea publica, pentru comunitatile umane
Citeşte mai departe...
 
 

Sondaj

Cum apreciati activitatea DSP Vrancea?
 

TEL. VERDE


Ministerul Sănătăţii   
0800 800 187
CNAS 0800 800 950
  COV19 0800 800 358 
 

Depistarea precoce a cancerului de col uterin

Calitatea apei in Vrancea

calitatea_apei.jpg
  .:  A fost publicat Raportul privind calitatea apei produsă şi distribuită în jud. Vrancea în anul 2019.
Citeşte mai departe...
 

Ghid

  Ghid privind documentele care se depun la direcţiile de sănătate publică, precum şi a documentelor emise de Ministerul Sănătăţii care pot fi eliberate prin direcţiile de sănătate publică...
Citeşte mai departe...
 

Apel 112

Apel 112 Aplicația de telefonie mobila Apel 112 
 GOOGLE PLAY
 APP STORE  
DSU Aplicația de telefonie mobilă DSU
 GOOGLE PLAY   
 APP STORE  

 

Boala diareica acuta

Virusul West Nile

  comunicat_24.11.2009_-_ah1n1.jpgInfectarea cu virusul West Nile se produce prin intepatura de tantar si nu se transmite de la om la om. In 1996, tara noastra a avut de infruntat prima epidemie cu
Citeşte mai departe...
 

Informare gripa

www.insp.gov.roGripa
 

SIPOCA 35

 

Cine e online

Avem 9 vizitatori online