Buletin informativ 17 aprilie 2020

0 Comments

Cu toți traversăm o perioadă grea și nemaiîntâlnită!
Înțelegem îngrijorările vrâncenilor însă trebuie să aveți încredere în noi ca instituție și în specialiștii noștri. Lucrăm zi și noapte alături de toate instituțiile abilitate pentru a limita răspândirea visrusului COVID -19. Direcția de Sănătate Publică a început prelucrarea probelor luate de la pacienții cu simptome COVID -19 și a emis ieri primele buletine de analize. Facem din nou precizare că testarea se va face conform protocoalelor în vigoare și nu ne putem abate de la acestea. Astfel că, sunt testați:

  1. Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
  2. Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval.
  3. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe lună.
  4. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.
  5. Hemodializați simptomatici.
  6. Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților.
  7. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
  8. Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe lună.
    De asemenea, s-a hotărât că unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare. Persoanele care au fost contact direct cu un pacient confirmat pozitiv COVID -19 va fi testat doar dacă prezintă simptome. Contacții asimptomatici sunt izolați la domiciliu timp de 14 zile iar în cazul în care apar modificări ale stării de sănătate vor contacta medicul de familie care mai departe va urma pașii legali.

Last Updated on 11/05/2020 by admin

Categories: